Wniosek z tego jest jeden - nigdy nie wolno się poddawać. Polecam przetestować przepis, bo jest tani, szybki no i przede wszystkim wychodzi nam smaczne bezglutenowe ciasto.
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki jaglanej
2 duże cukry waniliowe
4-5 łyżek cukru brązowego lub 2-3 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
100 gram masła
3 jajka
1 duży jogurt naturalny GĘSTY (ok. 390 gram)
4 łyżki mleka
1 łyżeczka cynamonu
dowolne owoce, np. gruszki i śliwki
WYKONANIE:
Cukier, jajka oraz 1,5 opakowania cukru waniliowego ubijamy na białą, dość puszystą masę. Dodajemy do niej jogurt, mleko oraz rozpuszczone masło (wystudzone!). W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąki, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodajemy do ciasta i tak jak w przypadku muffinek, mieszamy łyżką. Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce i posypujemy je pozostałą częścią cukru waniliowego. Pieczemy w 180 stopniach, na termoobiegu przez 45-50 minut, do "suchego patyczka".
A tak ciasto wygląda w środku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz