poniedziałek, 7 września 2015

Kurczak pod włoską pierzynką

Za przyrodą się czasami nie nadąży, wszystko dzieje się z zawrotną prędkością. Gdy leżałam chora i znudzona w domu było 30stopni i dzień w miarę normalnej długości. Dziś stopni 11, a gdy o 20 wyszłam z pracy był środek nocy... Marna to perspektywa, dlatego ten tydzień zaczynam kurczakiem pod pierzynką ;)


SKŁADNIKI:
 
2 filety z piersi kurczaka
1 żółta cukinia
pół słoika suszonych pomidorów
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
sól, piepez, bazylia
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
 
WYKONANIE:
 
Kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić filety na pół i lekko rozbić. Natrzeć solą, pieprzem, ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Marynować najlepiej przez noc, ale jeśli nie macie tyle czasu, wystarczą 2 godziny. Po tym czasie usmażyć go na zalewie z pomidorów lub oliwie.
Warzywa umyć i pokroić. Na rozgrzanej patelni z zalewą, wrzucamy najpierw cukinie. Podsmażamy ją ok 2 minut, po tym czasie dodajemy cebulę, szuszone pomidory, ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylia. Smażymy na średnim ogniu ok 3-5 minut. Warzywa wykładamy na mięso i dekorujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz