SKŁADNIKI:
400 gram filetu z piersi kurczaka
ok. 10 plastrów boczku w paskach
1 łyżka sokuz cytryny
sol, pieprz, bazylia
oliwa z oliwek
czosnek
200 gram pieczarek
1 cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bazylia, sól, pieprz
pół szklanki bulionu
natka z pietruszki
WYKONANIE:
Mięso przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie rozbić lub na 3 cieniutkie części. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 2h do lodówki. Po tym czasie wyjąć i owinąć dookoła boczkiem. Smażyć na dosłownie łyżeczce oliwy z oliwek, reszta tłuszczu wytopi się z boczku. Smażymy z obydwu stron na małym ogniu ok 3minut, następnie ogień zwiększamy i smażymy z obydwu stron po 2 minuty, tak aby boczek zrobił się brązowo-złoty.
Pieczarki umyć i pokroić na dość drobno, pokroić cebulę. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić pieczarki i cebulę, a także czosnek. Dusić na średnim ogniu, gdy pieczarki puszczą wodę dolać bulion, przyprawić i zagęścić mąką ziemniaczaną. Jest to sos do klusek śląskich, jeśli wolicie bardziej "lejące" sosy możecie dodać śmietanę. Po wyłączeniu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz