środa, 16 września 2015

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Na dni pochmurne i zimne najlepsza jest zupa dyniowa doprawiona orientalnymi przyprawami. Jest to jeden z moich ulubionych jesiennych smaków, dzielę się więc przepisem.





SKŁADNIKI:
 
1 nieduża dynia hokkaido
4 marchewki
1 cebula
1 litr wody lub bulionu warzywnego
2 cm imbiru
1-2 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól himalajska
 
WYKONANIE:
 
Marchewki i cebulę obieramy ze skóry, kroimy w dość cienkie i nie duże kawałki. Dyni hokkaido nie musimy obierać ze skóry, jednak ja to zrobiłam, żeby nie gotować jej długo. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, solimy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy cebulę, czosnek i imbir oraz dynię, dusimy pod przykryciem z odrobiną wody przez 5-10minut. Po tym czasie dodajemy wodę lub bulion, pastę curry i sól, blendujemy na gładką masę i gotujemy aż się zupa zagotuje i gotowe. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz