środa, 16 września 2015

Szklanka zdrowia: sok z buraka, jabłka i cytryny


Jesienią jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Nie cierpię faszerować się tabletkami, postanowiłam więc że trzeba zapoczątkować picie soków przynajmniej dwa razy w tygodniu. Bardziej wartościowe dla organizmu byłoby smoothie, jednak nie każdy lubi takie gęste mikstury. Poniżej przepis na mój ulubiony zestaw: troszkę kwaśne, troszkę słodkie ale przede wszystkim pyszne! Dobry dla układu krwionośnego, odpornościowego i pełny przeciwutleniaczy. Dobry dla osób z problemami ciśnieniowymi, sercowymi, ale też dla kobiet w ciąży (i nie tylko ;) ) oraz sportowców. Same plusy, więc grzechem jest nie korzystać. Z podanej przeze mnie ilości warzyw wychodzi ok. 5 szklanek, a jak wiadomo wszystkie witaminy szybko ulatują, więc możecie tą porcję podzielić na pół.






SKŁADNIKI:

4 dość spore (ale nie wielkie!) buraki
3 jabłka
pół cytryny ze skórką

WYKONANIE:

Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Buraki i jabłka dokładnie umyć, pozbawić gniazd nasiennych a buraków końcówek. Przekroić na mniejsze kawałki i wrzucać do sokowirówki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz