czwartek, 17 września 2015

Łosoś pod porową pierzynką


Łosoś to nasza ulubiona ryba, jednak nie ma rzeczy, których smak się nie nudzi. Zawsze łososia przygotowują w ten sam sposób, ale ile można? Sos sojowy, cytryna i ryba to połączenie dla nas idealne, tym razem urozmaicone porem, śmietaną i gałką muszkatołową. Szybko, smacznie i nawet dość zdrowo.




SKŁADNIKI:
 
400 gram filetu z łososia bez skóry
2 łyżki śmietany 18%
1 duży por
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
3 szczypty gałki muszkatołowej
pieprz, sól
pół łyżki masła
50 gram twardego sera żółtego
 
Dodatki:
 
2 woreczki ryżu
4-6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
nieduży pęczek koperku
mix sałat
2 żółte pomidory
sok z cytryny
odrobina musztardy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
 
WYKONANIE:
 
Rybę myjemy i odcinamy od skóry, jeśli kupiliście bez skóry ten krok oczywiście pomijacie. Nacieramy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawiamy najlepiej na noc.
Wstawiamy wodę na ryż i gotujemy go przez max 14 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną białą część pora. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dusimy ok 5 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy śmietanę i sos sojowy, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Gdy sos wystygnie dodajemy do niego starty ser. Rybę wykładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy porami, wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy czosnek. Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy. Posiekany koperek mieszamy z ryżem po wyłączeniu patelni. Do tego dania przygotowałam mix sałat z klasycznym winegretem i żółtymi pomidorami, jedyne co mogę doradzić to wybranie mixu sałat bez rucoli, nie do końca wpisuje się w koncepcję smakową tego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz