piątek, 18 września 2015

Orientalny gulasz wołowo-drobiowy


Gulasz to dobre sycące danie. Sprawdzi się w przypadku mięsożercy jak i fana warzywnych dań. Gulasz można zrobić ze wszystkiego, na wszystkim i do wszystkiego. U mnie jak zwykle orientalne smaki w towarzystwie makaronu z brązowego ryżu.




SKŁADNIKI:
 
200 gram udźca wołowego
200 gram piersi z kurczaka
1 łyżka mąki gryczanej
3 ząbki czosnku
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 mały kawałek pora
1 cebula
2 średnie marchewki
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
2cm imbiru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka curry
sól himalajska
olej rzepakowy
papryka ostra
woda
 
 
WYKONANIE:
 
Mięso kroimy na kawałki, wołowinę obtaczamy w mące gryczanej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy z każdej ze stron, zalewamy wodą i dokładnie oczyszczamy patelnię z lekko "przypalonej mąki". Przerzucamy mięso do garnka i zaczynamy dusić.
W międzyczasie obsmażamy kurczaka z każdej ze stron i zdejmujemy na talerzyk. Nie musimy go obtaczać w mące, ale jeśli ktoś chce to można.
Zabieramy się za przygotowanie warzyw. Wszystkie oczywiście myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy starty imbir i czosnek oraz ostrą paprykę. Przesmażamy i wrzucamy marchewki. Smażymy ok 2 minut i dodajemy wraz z papryką do duszącej się wołowiny. Po upływie około 10-15 minut dodajemy pozostałe warzywa, przyprawy oraz kurczaka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz