piątek, 25 września 2015

Bezglutenowe ciasto bananowo-kakaowe

Nadchodzi weekend, dla wielu upragniona chwila odpoczynku. Zaleganie na kanapie, aktywnie na placu zabaw albo na wycieczce... co kto lubi :) Jednak wszystkich łączy to samo (przynajmniej tak podejrzewam) zwiększony apetyt. Więcej czasu to i więcej zachcianek jedzeniowych, szczególnie na "coś słodkiego". Jak się okazuje bezglutenowe nie zawsze znaczy mniej smaczne, dowodem jest ta babka. Dość nieśmiało zaprezentowałam ją w pracy, wzbudziła wiele pozytywnych emocji, więc prezentuję również Wam.




SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka gorzkiego kakao (niepełna)
pół kostki masła (roztopione i przestudzone)
3 dojrzałe banany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki sody
1 duży jogurt naturalny, najlepiej gęsty
pół szklanki mleka
2 jajka w temp. pokojowej
3 -5 łyżek cukru trzcinowego lub innego

Polewa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
jagody goji do posypania


WYKONANIE:
 
Jajka ubijamy na białą pianę z cukrem, dodajemy wszystkie mokre składniki oraz rozgniecione widelcem na papkę banany. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche, dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Ciasto po wymieszaniu powinno być jak gęsta śmietana, jeśli jest inaczej możecie dodać jeszcze 2 łyżki mąki jaglanej. Przelewamy ciasto do dowolnej formy, ja użyłam ciasta w połowie na małą blaszkę a z drugiej części powstała babka. Czas pieczenia w 180 stopniach powinien wynieść godzinę, ale sprawdźcie patyczkiem czy jest suchy. Uprzedzam, że ciasto jest samo w sobie dość wilgotne, więc dla pewności zawsze możecie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i potrzymać dużo dłużej, grunt to kontrolować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz