czwartek, 20 sierpnia 2015

Kurczak w sosie musztardowym z zielonym pieprzem

Ryzyko się opłaca! Przynajmniej w moim wydaniu, kombinowanie z połączeniem produktu A z produktem B, przyniosiło ciekawy efekt. Nie jestem wielką fanką musztardy, ale siedząc do późna w pracy i kombinując "co by tu zrobić na obiad", dałam jej szansę. Smak ciekawy i na pewno nie raz powróci na mój stół, a znane i lubiane dodatki stanowiły bardzo zgrany duet.


SKŁADNIKI:

500 gram filetu z udek kurczęcych
4 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
150-200 ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki stołowe marynowanego zielonego pieprzu
1 łyżka oleju rzepakowego
Sól, rozmaryn, papryka ostra
8 ziemniaków
Sól, olej, tymianek, przyprawa do gyrosa, czosnek granulowany
sałata roszponka
3 pomidory malinowe
sól, pieprz, oliwa z oliwek

WYKONANIE:

Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Sporą ilość soli mieszamy z olejem, przyprawą do gyrosa, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Nacieramy dokładnie ziemniaki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30-40min.
Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki, można też przekroić tylko na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i mięso. Obsmażamy mięso z każdej ze stron, dorzucamy pokrojony na drobno zielony pieprz i zalewamy śmietanką i musztardą. Sos dokłaadnie mieszamy i doprawiamy rozmarynem, papryką i solą, gotujemy do zagotowania i wyłączamy.
Sałatka to najprostsza część ;) Roszponkę wrzucamy do miski. Pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasionek, kroimy i wrzucamy do sałaty. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, mieszamy dokładnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz