SKŁADNIKI
- 2 fenkuły
- 2 duże pomidory
- 4 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mięsa z indyka, ja użyłam mięsa z uda
- pół kubka soczewicy czerwonej, można więcej jeśli lubicie bardziej gęste zupy
- dwie garści natki z pietruszki
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka gotowej azjatyckiej przyprawy 5smaków lub zmielone w moździerzu: anyż cynamon, kolendra, szczypta imbiru, chili
- sól himalajska
WYKONANIE
Warzywa umyć, obrać ze skóry i pokroić. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić drobno. Do garnka wlać oliwę z oliwek lub dowolny olej, gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę i czosnek. Dodać mięso, obsmażyć je z każdej strony tak. Dodać pozostałe warzywa, podsmażyć minutę i zalać litrem wody. Dodać sól i połowę przypraw, a także soczewicę. Przykryć i dusić ok. 5min. Po tym czasie wlać passatę pomidorową, dolać ok 1 kubka wody i pozostałe przyprawy. Gotować jeszcze 5min od zagotowania zupy. Po wyłączeniu wrzucić natkę i zajadać ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz