środa, 22 lipca 2015

Kurczak w cukiniowej kieszonce z pieczonymi warzywami



   Czasami jak człowiek się człowiek tak bardzo stara, że nie wychodzi... Przykładem jest niejedno zdjęcie z tego bloga. Światło słabe, robione telefonem, nie oddaje klimatu dania. Najlepszym przykładem jest poniższe zdjęcie, ale za to danie pierwsza klasa! Może obiad wymagający czasu i energii, ale efekt końcowy jest przepyszny i przede wszystkim bardzo lekki :)




SKŁADNIKI

500g filetu z piersi kurczaka
2 średnie cukinie
4 marchewki
500g malutkich ziemniaków
4 ząbki czosnku
suszony koperek
pieprz, sól
1 opakowanie świeżego zielonego pesto (można też zrobić samemu miksując bazylię, oliwę, parmezan, sól, orzeszki pini w blenderze)
sok z cytryny
tymianek suszony lub świeży

Sos:
jogurt grecki
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
odrobina cukru
sól
starty zielony ogórek
starty ogórek kiszony

WYKONANIE

Kurczaka marynujemy w soli, pieprzu, soku z cytryny, oliwie z oliwek, koperku i odrobinie tymianku. Warzywa do pieczenia myjemy, kroimy w niedużą kostkę a marchewkę obieraczką po długości tak aby powstały falbanki. Tak przygotowane warzywa doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i mieszamy z pesto. Wykładamy na dużą blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia warzyw zależy od ich odmiany i wielkości kostki - im większa tym dłuższy czas pieczenia - w tym przypadku starczyło 35min.
Cukinię do owinięcia kurczaka skrajamy obieraczką do warzyw wzdłuż. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Owijamy kurczaka i układamy przygotowane kieszonki na foremkę. Wkładamy do warzyw, które się pieką na 20min. W międzyczasie robimy szybki sos a'la tzatziki: ogórka zielonego obieramy ze skórki, ścieramy na tarce tak jak i ogórka kiszonego. Dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól, cukier, mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz