Nie upiekłaś jeszcze żadnego ciasta na święta? Brak wiary w siebie "bo się nie uda"/"bo nie umiem"/ "wstyd przed rodziną"?
Mam dla Was przepis na piernik z fasoli, który uda się każdemu. Nie opada, jest bardzo delikatny i korzenny, a na jego zrobienie potrzebujecie tylko kilka minut, bo w końcu piecze się sam ;)
Ilość składników w przepisie starcza na dużą blachę, a piernik nie rośnie bardzo wysoko.
SKŁADNIKI:
- 3 puszki czerwonej fasoli
- 12 jajek
- 8 łyżek kakao Celiko
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżki mielonego ziela angielskiego
- pół łyżki mielonych goździków
- łyżka mielonego imbiru*
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
- 1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej domowej roboty
- 1 gorzka lub biała czekolada do dekoracji
WYKONANIE:
- Fasolę wyrzucamy na sitko, przepłukujemy wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
- Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy do blendera, dodajemy 2 łyżki oleju i stopniowo dodajemy fasolę. Miksujemy na gładką masę. Polecam robić to etapami, żeby fasola się dokładnie zmieliła.
- Białka ubijamy na sztywno z odrobinką soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Do dużej miski przekładamy masę fasolową i dodajemy do niej: przyprawy korzenne, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki.
- Do masy fasolowej zaczynamy dodawać białka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut w 180 stopniach.
- Gdy ciasto się upiecze (można sprawdzać patyczkiem ;) ), wyjmujemy je z blaszki i studzimy na kratce.
- Wystudzone ciasto przecinamy na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy. Polewamy roztopioną czekoladą za pomocą łyżki, machając przez całą długość ciasta, cienkim strumieniem czekolady, tak aby powstał delikatny wzorek. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz