Kurki to najbardziej lubiane grzyby u mnie w domu. Sezon na grzyby trwa, choć chodzą słuchy, że w tym roku raczej jest ich mniej niż więcej.
Kurka to bardzo jędrny grzyb, dlatego świetnie się sprawdza w towarzystwie makaronu. Dość dawno temu wrzucałam przepis na bardzo podstawową wersję kurek z rozmarynem i kurczakiem, zerknijcie sobie tutaj --> KLIK. Dziś nieco urozmaicona wersja tego samego.
SKŁADNIKI:
- 200 gram makaronu ryżowego
- 250 gram piersi z kurczaka
- 8 suszonych pomidorów
- 250 gram kurek
- 300 ml śmietany 18%
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: starty parmezan
WYKONANIE:
- Kurki oczyszczamy nożem i suchą gąbką kuchenną. Nie lubię ich moczyć w wodzie, bo nie widzę żadnego efektu, ale każdy może to zrobić tak, jak mu wygodnie.
- Cebulę i czosnek siekam drobniuteńko. Kurczaka kro
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy ok minuty. Dorzucamy pokrojonego kurczaka.
- Musimy jeszcze pokroić kurki i suszone pomidory, które dorzucamy do smażącego się już kurczaka. Doprawiamy tymiankiem i pieprzem. Obsmażamy całość przez ok 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Pozostało tylko wlać na patelnię śmietanę, sok z cytryny oraz doprawić solą. Doprowadzamy do wrzenia i sprawdzamy czy smak się zgadza ;)
- Makaron ryżowy podgotowywujemy we wrzątku przez 2 minuty. Wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem, smacznego !
ooo to ja poproszę o taki obiad na dzisiaj :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, chętnie bym dostarczyła, ale mogę co najwyżej... narobić ochoty :D
UsuńZawsze makaron ryżowy używałam do orientalnych dań, a ten przepis nie wygląda na takie. Muszę koniecznie spróbować. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Ja używam makaronu ryżowego jako zamiennika zwykłego. Świetnie się też łączy z pesto i sosami warzywnymi :) Trzeba tylko pamiętać, że bardzo "wchłania" smak, więc mocniejsze doprawienie jest konieczne.
UsuńHmm. Ciekawe danie. Nigdy nie robiłam kurek, zawsze tylko pieczarki
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz pieczarki, to kurki też Ci zasmakują. Mają znacznie mniej wody w sobie, więc nie tracisz tak dużo jak przy obróbce pieczarki :)
UsuńWygląda pysznie! musimy wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! :)
Usuń