Czterodniowy wypad do Gdańska uważam za całkowity sukces! Pogoda umiarkowana, ekipa fantastyczna, ale nie brakło minusów... Jedzenie. Dopadł mnie dramat i koszmar bezglutenowca. Zastanawiam się czy nie przestrzec co bardziej ciekawej ekipy czytającej bloga w osobnym wpisie, bo niestety jest co ganić i co chwalić. Spodziewajcie się takiego wpisu niedługo, muszę zebrać w sobie odpowiednią ilość jadu ;) ;) ;)
Dziś mam dla Was coś pysznego na przywitanie sezonu jagodowego - lekkie jak puch ciasto z białej fasoli :)
A jeśli macie ochotę na coś z jagodami i z kremem to warto zerknąć na przepis z zeszłego roku. Nie dość, że z kremem to jeszcze bez pieczenia ---> Bezglutenowa tarta z jagodami
SKŁADNIKI:
- 2 puszki białej fasoli
- 8 jajek
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub innego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 250 gram jagód
- cukier puder do dekoracji
WYKONANIE:
- Jagody płuczemy na sitku i odstawiamy aż obciekną z wody.
- Fasolę odcedzamy z wody, przepłukujemy wodą i zostawiamy do odsączenia z wody.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do blendera wrzucamy fasolę, żółtka, olej, ekstrakt waniliowy i miksujemy.
- Po uzyskaniu gładkiej masy do blendera dokładamy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy chwilę.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Masę fasolową przekładamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na termoobiegu.
- Masę fasolową przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wykładamy jagody na wierzchu ciasta i wstawiamy do piekarnika na ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.
- Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Super ciasto, nie ma to jak letnie z owocami.
OdpowiedzUsuńOj tak... trzeba korzystać póki są tak smaczne te nasze polskie owoce ;)
UsuńOd dawna chodzi za mną takie "suche" ciacho z jagodami! Aż ślinka cieknie *.*
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada pieknie :) A w blaszce o jakich wymiarach piec najlepiej?
OdpowiedzUsuń