wtorek, 12 lipca 2016

Bezglutenowe ciasto z jagodami (bez mąki)

Nawet krótki urlop potrafi przynieść wiele pozytywnych emocji. Nie trzeba leżeć plackiem przez 2 tygodnie na Costa del Sol, żeby się opalić i wypocząć. Polskie morze też nie zawodzi! :)

Czterodniowy wypad do Gdańska uważam za całkowity sukces! Pogoda umiarkowana, ekipa fantastyczna, ale nie brakło minusów... Jedzenie. Dopadł mnie dramat i koszmar bezglutenowca. Zastanawiam się czy nie przestrzec co bardziej ciekawej ekipy czytającej bloga w osobnym wpisie, bo niestety jest co ganić i co chwalić. Spodziewajcie się takiego wpisu niedługo, muszę zebrać w sobie odpowiednią ilość jadu ;) ;) ;)

Dziś mam dla Was coś pysznego na przywitanie sezonu jagodowego - lekkie jak puch ciasto z białej fasoli :)

A jeśli macie ochotę na coś z jagodami i z kremem to warto zerknąć na przepis z zeszłego roku. Nie dość, że z kremem to jeszcze bez pieczenia ---> Bezglutenowa tarta z jagodami



SKŁADNIKI:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 8 jajek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub innego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 250 gram jagód
  • cukier puder do dekoracji

WYKONANIE:

  1. Jagody płuczemy na sitku i odstawiamy aż obciekną z wody.
  2. Fasolę odcedzamy z wody, przepłukujemy wodą i zostawiamy do odsączenia z wody.
  3. Białka oddzielamy od żółtek.
  4. Do blendera wrzucamy fasolę, żółtka, olej, ekstrakt waniliowy i miksujemy.
  5. Po uzyskaniu gładkiej masy do blendera dokładamy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy chwilę.
  6. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  7. Masę fasolową przekładamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na termoobiegu.
  9. Masę fasolową przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wykładamy jagody na wierzchu ciasta i wstawiamy do piekarnika na ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.
  11. Jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Letnie owoce 2

5 komentarzy:

  1. Super ciasto, nie ma to jak letnie z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak... trzeba korzystać póki są tak smaczne te nasze polskie owoce ;)

      Usuń
  2. Od dawna chodzi za mną takie "suche" ciacho z jagodami! Aż ślinka cieknie *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyglada pieknie :) A w blaszce o jakich wymiarach piec najlepiej?

    OdpowiedzUsuń