Jak już pisałam nie raz - lubię zupy. Moje serce należy przede wszystkim do pomidorowej w każdej możliwej postaci. Ostatnio zamiast ryżu czy makaronu w zupie, dodaję soczewicę. Czemu? Bo robi się znacznie szybciej niż jakikolwiek inny dodatek i jest najmniej inwazyjna.
Przepis na zupę wrzucam zachęcona akcją prowadzoną przez serwis Durszlak.pl wraz z marką Łowicz "Pomidorowa? Inaczej!".
Co innego jest w mojej pomidorówce? Kliknijcie dalej, to przekonacie się sami ;)
SKŁADNIKI:
500 gram passaty pomidorowej
700 ml wody
pół słoika suszonych pomidorów w oleju
pół słoika koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonego oregano
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
WYKONANIE:
Pomidory suszone blenduję wraz z czosnkiem i olejem z pomidorów. Pomidorową papkę przekładamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy ok. minuty na dużym ogniu. Zalewamy passatą pomidorową i smażymy do zabulgotania.
Dodajemy wodę, soczewicę, sól i pieprz. Gotujemy ok. 6 minut, doprawiamy octem, oregano i solą jeśli to koniecznie. Smacznego :)
świetna :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
OdpowiedzUsuń