piątek, 22 kwietnia 2016

Bezglutenowa tarta z kurczakiem, szpinakiem i szparagami


W sklepach i na bazarkach powoli widać pierwsze pęczki szparagów. Bardzo mnie to cieszy, choć przyznaję, że szparagi odkryłam dopiero w zeszłym roku. Zawsze jakoś nie miałam pomysłu co z nimi zrobić, a okazuje się, że jest to bardzo wdzięczne warzywo. Pyszne zarówno w wersji gotowanej, jak i pieczonej lub grillowanej.
Na otwarcie sezonu szparagowego przygotowałam tarte z nimi w roli głównej. Myślę, że to fajna propozycja na nadchodzący weekend, wystarczy tylko dorobić sałatę z lekkim dressingiem i mamy kompletne danie na kolację ze znajomymi :)
 
 


 

Przepis na spód tarty znajdziecie tu -> KLIKNIJ MNIE

SKŁADNIKI FARSZU:

4 jajka
150 gram śmietany 18%
30 gram startego sera typu bursztyn
200 gram piersi z kurczaka
1 duża czerwona cebula
3 garści świeżego szpinaku
11 szparagów
1 kulka mozarelli
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki suszonego tymianku
pieprz
sól

WYKONANIE:

Do dowolnego naczynia wybijam jajka, roztrzepuję ze śmietaną i siemieniem lnianym. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy i dodajemy mokre oraz masło, wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej i gładkiej kuli. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Jeśli macie dość miejsca w zamrażarce to drugą częścią ciasta wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażarki na 15 min. Po tym czasie spód podpiekamy w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku, przez 10 minut.
Przygotowanie farszu:
Pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z 1 wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i octem balsamicznym, mieszamy w miseczce. Kurczaka smażymy krótko na dobrze rozgrzanej patelni. Wystarczy mu dosłownie minuta, ma się tylko "zamknąć". Zdejmujemy go z patelni i podsmażamy szpinak z 2 pozostałymi ząbkami czosnku, po to aby zmniejszył swoją objętość. Odstawiamy do wystygnięcia.
 W miseczce w której wcześniej mieszaliśmy mokre składniki ciasta mieszamy mokre składniki masy, czyli śmietanę i jajka, połowę startego sera oraz tymianek, sól i pieprz. Na podpieczony spód tarty wykładamy wystudzonego kurczaka, szpinak i pokrojoną cebulę, zalewamy masą śmietanową. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i układamy na wierzchu wraz z pokrojoną w kostkę mozarellą.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

2 komentarze: