SKŁADNIKI:
500 gram dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych np.: 150 gram mąki jaglanej, 150 gram mąki z brązowego ryżu, 100 gram gryczanej, 100 gram amarantusowej
50 gram skrobi ziemniaczanej
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
szczypta cukru
1 opakowanie drożdży instant
1 szklanka ziaren słonecznika
600ml ciepłej wody
WYKONANIE:
Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy przynajmniej na 10 minut, żeby lekko zmiękł.
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy ciepłą wodę, olej i zamoczony słonecznik. Mieszamy dokładnie ciasto, przekładamy do foremki, ozdabiamy górę ciasta słonecznikiem i ostawiamy do ciepłego miejsca na 40minut. Chleb powinien urosnąć bez większych problemów. Pieczemy go przez 35 minut na termoobiegu w 180 stopniach oraz dopiekamy żeby lekko zbrązowiał przez 15-20 minut z dodatkowym włączeniem górnej grzałki. Łączny czas pieczenia to ok. 50 minut. Studzimy go na kratce.
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda tak klasycznie, jakby ze zwykłej mąki. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń