piątek, 19 lutego 2016

Kotlety jaglane z warzywami i słonecznikiem

Dobrze jest zjeść czasami obiad bez mięsa. Lepiej się czuję, choć wiem, że nie powinno się jeść bezbiałkowych obiadów, ale raz na jakiś czas nie powinno zaszkodzić. Dodatkowym argumentem przemawiającym za zjedzeniem kotleta z kaszy jaglanej jest fakt, że jest to bogate źródło witamin z grupy B, żelaza, krzemu i lecytyny. Niestety ma też jeden minus - wysoki indeks glikemiczny, więc mimo licznych zalet nie jest to kasza dla każdego.
Moja propozycja to kotleciki jaglane z warzywami w środku, podane z sałatą, pomidorami i ogórkiem. Na pierwszy rzut oka przypominają tradycyjnego kotleta mielonego, ale jest to 100% wegetariański obiad :)




SKŁADNIKI:

200 gram kaszy jaglanej
1 jajko
3 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka skrobi z tapioki
pół słoika krojonych suszonych pomidorów
1 cukinia
garść posiekanej drobniutko pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
1 duża cebula
garść słonecznika
3 ząbki czosnku
sól
ostra papryka
bazylia
olej rzepakowy

WYKONANIE:

Kaszę jaglaną sypką przed gotowaniem należy opłukać przez kilka minut pod bieżącą wodą. Jeśli używacie kaszy jaglanej w torebkach, nie musicie tego robić. Kaszę gotujemy ok 13-15 minut, ma być lekko twardawa. Po ugotowaniu należy ją wystudzić.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy i po 5 minutach odciskamy z wody. Słonecznik wrzucamy do blendera i mielimy najdrobniej jak się da, dorzucamy pokrojoną cebulę i blendujemy do rozdrobnienia jej.
Do dużej miski wsypujemy kaszę, cukinię, zawartość blendera, posiekaną drobniutko natkę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz ok. 4 łyżki oleju. Mieszamy krótko, następnie wbijamy jajko, mąki i przyprawy według uznania. Ciasto powinno być dość kleiste, trochę jak "luźniejszy" kotlet mielony przed usmażeniem. Formujemy kotlety i układamy je na blacie podsypnym odrobiną mąki jaglanej.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju przez ok 5 minut z obu stron. Kotlety są dość delikatne, ale bez problemu trzymają się w całości. Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym własnej roboty :)

4 komentarze:

  1. W tych pysznych kotlecikach masz dobre żródło białka w postaci jajka i pestek słonecznika,można też dodać orzechy.Jest to więc pełnowartościowy posiłek. .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko niestety to nie jest duża ilość białka, gdy się rozłoży to na porcję 1 kotleta. Oczywiście można dowolnie modyfikować, dodać więcej orzechów itd., powinno być wtedy tak jak mówisz :) Pozdrawiam!

      Usuń