sobota, 20 lutego 2016

Bezglutenowy chleb z wiesiołkiem i dynią

Wolna sobota to dzień, który wielu z nas poświęca na domowe obowiązki. Sprzątanie, pranie, prasowanie... Czemu by nie upiec sobie chleba? Wymieszanie składników zajmuje tylko chwilę, piecze się samo, a domowy chleb bezglutenowy jest o niebo lepszy niż kupiony w sklepie.
Do upieczenia chleba zachęciła mnie dziś akcja Durszlaka "Pieczywo bez glutenu", postanowiłam wziąć udział z tym cudeńkiem :)



SKŁADNIKI:

100 gram mąki gryczanej
300 gram mąki z brązowego ryżu
50 gram mąki z wiesiołka
50 gram mąki ziemniaczanej
50 gram mąki z ciecierzycy
2 opakowania suchych drożdży
łyżka soli
2 łyżki bazylii
30 gram namoczonych pestek dyni
łyżeczka czosnku granulowanego
4 łyżki oleju
szczypta cukru
ok. 500 ml ciepłej wody

WYKONANIE:

Suche składniki i namoczone pestki dyni mieszamy ze sobą w dużej misce. Zalewamy wodą i olejem i dokładnie mieszamy. na 20 minut zostawiamy. Chleb powinien mieć konsystencję dość płynną, mniej więcej jak gęsta śmietana. Na 10 minut włączam piekarnik na ok 80 stopni, po czym go wyłączam. Przekładamy do foremki silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy chleby do lekko ciepłego piekarnika, zostawiamy na 40 minut w cieple przy uchylonych drzwiczkach. Gdy chleb ładnie wyrośnie na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę wypełnioną wodą. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy chleb przez ok 55 minut. Studzimy na kratce od razu po wyłączeniu piekarnika.

Pieczywo bez glutenu

1 komentarz:

  1. Serdecznie dziękuję za udział w akcji Pieczywo bez glutenu i za inspirację. Serdecznie pozdrawiam. Karol

    OdpowiedzUsuń