środa, 6 stycznia 2016

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

Witajcie w Nowym Roku! Oby był dla wszystkich pomyślny i szczęśliwy 
SKŁADNIKI:
1 szkl maki ryzowej
1 szkl maki jaglanej
1 szkl maki kukurydzianej
Pol szkl maki ziemniaczanej
2 lyzeczki bg proszku do pieczenia
1 lyzka mielonego siemienia lnianego
1 lyzeczka gumy guar (opcjonalnie)
3/4 szkl cukru
1 duzy cukier waniliowy
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 lyzka ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 kostka masla
Pol lyzki smietany 18%
WYKONANIE:
Czekoladę siekamy lub blendujemy na drobne kawałki. Suche składniki umieszczamy w dużej misce. W drugiej miseczce mieszamy wszystkie mokre skladniki. Dodajemy mokre do suchych i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do tego momentu, gdy ciasto bedzie odchodzilo od reki. W razie koniecznosci mozna dodac jeszcze osrobine maki jaglanej.
Zagniecione ciasto formujemy na podluzny walek i nozem tniemy na ok 1cm plastry. Ukladamy je na blaszce wylozonej papierem.
Blache z ciastkami wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy ok 11 minut.
Ciasteczek z podanej porcji wychodzi ok 50 sztuk, ja ciasto dziele na pol i jedna czesc przechowuje w zamrazarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz