poniedziałek, 28 grudnia 2015

Naleśniki z kapustą, grzybami i suszonymi pomidorami

Nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli.
Nie zawsze da się przewidzieć wszystko.
Ale... można na wszelki wypadek się dodatkowo zabezpieczyć w naleśniki. Okazało się, że niepotrzebnie, bo Mama zrobiła bardzo smaczne pierogi bezglutenowe, ale były też i naleśniki. Niby tradycyjne, jednak urozmaicone. Może Wam się przydadzą na Sylwestra?



SKŁADNIKI:
 
2 szklanki uniwersalnego mixu Schara Mix it
2 szklanki mleka
pół szklanki wody gazowanej
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego
 
Farsz:
 
pół kilograma kiszonej kapusty
400 gram mrożonych grzybów (u mnie zajączki i prawdziwki)
50 gram suszonych grzybów (prawdziwki)
100 gram pokrojonych suszonych pomidorów
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
100 gram śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
rozmaryn
cząber
czosnek
 
 
WYKONANIE:
 
Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie, najlepiej przez noc. Kapustę wymoczyć w wodzie, odcisnąć. Grzyby po namoczeniu posiekać na drobniutko w blenderze razem z cebulą. Mrożone grzyby rozmrażamy i rozdrabniamy w blenderze. Połowę wody z moczenia grzybów dodać do wymoczonej kapusty, gotować ją ok. 1h podlewając wodą. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy połowę wymoczonych grzybów z cebulą, rozmrożone grzyby oraz suszone pomidory. Podsmażamy ok 5 minut. Gdy kapusta jest już dość miękka, ale jednocześnie sprężysta dodajemy zawartość patelni oraz przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut. Farsz najlepiej jest wystudzić i zostawić na noc, aby smaki się przegryzły. Jeśli nie macie takiej możliwości odstawcie go chociaż na 2 godziny.
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić przynajmniej na 30 min.
Smażymy cieniutkie naleśniki. Do każdego naleśnika wkładamy ok 1,5 łyżki farszu i składamy tak jak krokiety. Wykładamy je na blaszkę jeden bok drugiego.
Do małego garnuszka wlewamy drugą połowę wody z moczenia grzybów, śmietanę oraz rozdrobnione grzyby z cebulą. Wkrawamy 3 suszone pomidory. Doprowadzamy całość do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem. W słoiczku mieszamy łyżkę zimnej wody z mąką ziemniaczaną, wstrząsamy i dodajemy do sosu energicznie mieszając. Gotujemy minutę i polewamy naleśniki ułożone na blaszce.
Blachę z tak przygotowanymi naleśnikami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz