SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki amarantusowej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bg
1 łyżeczka gumy guar (opcjonalnie)
3 łyżki cynamonu
1 łyżka imbiru
2 łyżki śmietany
1 kostka masła (200gram)
2 jaja
1 żółtko
kandyzowana skórka pomarańczowa
cukier cynamonowy 2 opakowania
rozkłócone białko
WYKONANIE:
Suche składniki wymieszać na stolnicy lub w misce. Dodać mokre i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na dość cienkie ciasto i wykrawać ciasteczka. Ułożone na blaszce ciasteczka smarować rozkłóconym białkiem. Ozdabiać cukrem cynamonowym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasteczka pieczemy 11 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz