piątek, 9 października 2015

Bezglutenowe ciasteczka gryczane z bakaliami

Przepisy, które powstają przypadkiem czasami okazują się kompletną klapą. Byłam przekonana, że tym razem właśnie tak będzie. Znajomi podnieśli mnie na duchu, bo były smaczne. Mało słodkie, lekko gryczane w smaku,twarde i do pochrupania z zewnątrz, a wilgotne wewnątrz. Wyszło ich około 20 sztuk, po 24godzinach od upieczenia zostały 2 sztuki... To chyba dość dobra recenzja, prawda? :)


 
SKŁADNIKI:
 
1 szklanka otrębów gryczanych
3/4 szklanki wody
pół szklanki mąki gryczanej
2 łyżki oleju kokosowego
4 - 6 łyżek miodu
1 jajko
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki esencji waniliowej lub starta skórka z pomarańczy
garść posiekanych orzechów laskowych
garść żurawiny
garść jagód goji
garść posiekanych orzechów brazylijskich
pół szklanki słonecznika
pół szklanki płatków migdałowych
 
 
WYKONANIE:
 
Ciasteczka tego typu są bardzo szybkie do zrobienia, wystarczy zmieszać pierw składniki suche, potem mokre i połączyć wszystko. Można dowolnie modyfikować ich zawartość i natężenie słodkości, dając więcej lub mniej miodu/cukru, inne orzechy, tylko żurawinę itd. Po wymieszaniu wszystkich składników, formujemy w dłoniach ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy ok 18 minut w 180stopniach.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz