wtorek, 6 października 2015

Makaron z sosem brokułowo-łososiowym

Brokułowo-rybny obiad, który nie zajmie nam więcej niż 20 minut. Zajmuje co prawda sporo garnków, ale rekompensuje wydajnością i smakiem :)




 
SKŁADNIKI:
 
250 gram makaronu kukurydzianego
100 gram śmietany 18%
200 gram mascarpone
3 łyżki soku z cytryny
ok. 200 gram filetu z łososia
1 brokuł
2 ząbki czosnku
pieprz
sól ziołowa
olej
 
 
WYKONANIE:
 
Wstawiamy wodę na makaron i brokuły.
Łososia pozbawiamy skóry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę, ja osobiście wolę malutkie kawałki. Solimy, pieprzymy i skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny.
Brokuły oddzielamy od twardych łodyg, będą nam potrzebne tylko różyczki. Gdy woda się zagotuje gotujemy makaron kukurydziany ok 12 minut, a brokuły ok 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżką soku z cytryny.
Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy wyciśnięty czosnek oraz rybę. Po ok 2 minutach, dodajemy śmietanę oraz mascarpone. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem oraz dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Gdy brokuły się ugotują dorzucamy je do sosu i gotujemy razem ok 2-3 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i wrzucamy do garnka odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i danie jest gotowe. Jeśli danie jest dla Was niewystarczająco ostre lub słone, doprawiacie po wymieszaniu z makaronem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz