SKŁADNIKI:
4 średniej wielkości buraki
2 duże ziemniaki
2 łyżki siemienia lnianego mielonego (lub zmielić w blenderze samemu)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
2 jajka
sól, pieprz, tymianek, odrobina soku z cytryny
olej do smażenia
feta
kiełki pora
WYKONANIE:
Buraki i ziemniaki, umyć, obrać ze skóry. Do osobnych miseczek zetrzeć na dużych oczkach buraki i ziemniaki. Ziemniaki odcisnąć, wodę zlać i odstawić ją na 10 minut. Ziemniaki i buraki mieszamy w miseczce, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek, mąki i jajka, starannie mieszamy. Na pewno masa puści wodę, lepiej ją odlać w 80%, ciasto nie powinno być całkowicie suche. Z wody wyciśniętej z ziemniaków, odcedzić skrobię i dodać ją do masy, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pierwszego, uklepanego w dłoniach placuszka. Jeśli będzie się rozwalał, dodać trochę więcej mąki ryżowej. Jeśli wszystko będzie w porządku z masą, trzeba brać się za smażenie reszty placuszków. Gotowe posypać pokruszoną fetą, dodać kiełki. Opcjonalnie, jeśli wolicie bardziej mokre rzeczy można zrobić sos jogurtowo-ziołowy z wkruszoną fetą ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz