czwartek, 6 sierpnia 2015

Placuszki z buraka

Burak to magiczne warzywo, można z niego zrobić wiele wspaniałych rzeczy, ale skojarzenia są raczej marne... głównie rozgotowana breja z zasmażką jako dodatek do mielonego i ziemniaka. Ale burak, to bogactwo smaku, aromatu i przede wszystkim koloru! Moja ulubiona kombinacja smakowa to burak + sól + cytryna + tymianek. Placki z buraka i ziemniaka, są kolejnym dowodem na to, że połączenie kilku prostych smaków może dać coś pysznego.



 
 
SKŁADNIKI:
 
4 średniej wielkości buraki
2 duże ziemniaki
2 łyżki siemienia lnianego mielonego (lub zmielić w blenderze samemu)
2  łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
2 jajka
sól, pieprz, tymianek, odrobina soku z cytryny
olej do smażenia
feta
kiełki pora
 
 
WYKONANIE:
 
Buraki i ziemniaki, umyć, obrać ze skóry. Do osobnych miseczek zetrzeć na dużych oczkach buraki i ziemniaki. Ziemniaki odcisnąć, wodę zlać i odstawić ją na 10 minut. Ziemniaki i buraki mieszamy w miseczce, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek, mąki i jajka, starannie mieszamy. Na pewno masa puści wodę, lepiej ją odlać w 80%, ciasto nie powinno być całkowicie suche. Z wody wyciśniętej z ziemniaków, odcedzić skrobię i dodać ją do masy, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć pierwszego, uklepanego w dłoniach placuszka. Jeśli będzie się rozwalał, dodać trochę więcej mąki ryżowej. Jeśli wszystko będzie w porządku z masą, trzeba brać się za smażenie reszty placuszków. Gotowe posypać pokruszoną fetą, dodać kiełki. Opcjonalnie, jeśli wolicie bardziej mokre rzeczy można zrobić sos jogurtowo-ziołowy z wkruszoną fetą ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz