poniedziałek, 17 października 2016

Pomarańczowo-cynamonowe piersi z kurczaka


Kolory, które dominują teraz w przyrodzie zainspirowały mnie do przełożenia ich na talerz. Pomarańcz i brąz to nie tylko motyw wizualny piersi z kurczaka, które są super szybkim i wygodnym obiadem, ale chodzi też o smaki kojarzone z takimi kolorami.
Cynamon. Imbir. Pomarańcze.
Niby nie powinno pasować do kurczaka, no bo jak to mięso i owoce?
Zawsze powtarzam, że ryzyko popłaca, nie mogło być inaczej również tym razem.




SKŁADNIKI:
  • 1 duża pomarańcza
  • ćwiartka cytryny
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz do smaku
  • dodatki: ryż i sałatka z żółtych pomidorów, roszponki i oleju z pestek dyni
WYKONANIE:
  1. Piersi kroimy na mniejsze porcje, wzdłuż. Lekko rozbijamy, aby nie były zbyt grube.
  2. Sok z cytryny, startą skórkę i sok z pomarańczy, wyciśnięty czosnek, paprykę, cynamon, sól i pieprz mieszamy dokładnie w kubeczku. Na drobnych oczkach tarki, ścieramy obrany imbir.
  3. Kurczaka zalewamy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki minimum na dwie godziny, najlepiej na noc.
  4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Średni ogień, ok 4 minuty na każdą stronę.
  5. Marynatę, która została w pojemniczku przelewamy na sam koniec na patelnię i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Na talerz wykładamy ryż, obok kładziemy kurczaka i polewamy sosikiem.
  7. Podajemy z sałatką z żółtych pomidorów, roszponki, oleju z pestek dyni i pieprzu. Smacznego!
P.S. Piersi można również upiec w towarzystwie plastrów sparzonej wcześniej pomarańczy, też wychodzi smacznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz