Nowy tydzień zaczynam z nową energią i nowymi pomysłami. Jak widzicie trochę się na blogu zmienia i zmieni się jeszcze jedna bardzo istotna rzecz, ale poinformuję Was w swoim czasie. Mam nadzieję, że nowa szata graficzna przypadnie Wam do gustu, tak jak i obiad na słodko.
SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- 4-6 plastrów sera
- pół świeżego ananasa
- konfitura żurawinowa (opcjonalnie)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- oregano
- sól
- pieprz cayenne lub ostra papryka
- oliwa z oliwek
DODATKI:
- 2 duże bataty
- 3 garści roszponki
- 2 gruszki
- 1 zielony ogórek
- garść szczypiorku
- garść orzechów włoskich
- oregano
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
- pół łyżeczki octu winnego
- oliwa z oliwek
- słodka papryka
- czosnek granulowany
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrajamy na pół. W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy, łyżeczkę octu balsamico, sól, pieprz cayenne, czosnek i odrobinę oliwy z oliwek. Nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki.
Bataty obieramy ze skórki i kroimy w dość grube frytki. Skrapiamy odrobiną oliwy, dodajemy sól, czosnek granulowany, paprykę słodką, oregano, sok z 3/4 cytryny. Mieszamy tak aby bataty się pokryły całkowicie przyprawami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy drobno, wykładamy na piersi z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się bataty. Podpiekamy 20-25 minut, a 5 minut przed końcem kładziemy plaster sera na wierzch.
Sałatka: Listki roszponki odrywamy od łodyżek i wrzucamy do miski wraz z pokrojoną gruszką, ogórkiem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą, octem winnym, pieprzem, solą, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Cudny pomysł :) Koniecznie wędruje na liste "do zrobienia" :D
OdpowiedzUsuńMyślałam, że tylko ja mam taką listę, a tu proszę 😊
Usuń