środa, 25 listopada 2015

Egzotyczna tarta bez pieczenia

 
Może jakiś szybki deserek? Czemu nie!
Egzotyczna tarta z kremem budyniowym, bez pieczenia ;)
 
 



SKŁADNIKI:
 
100 gram bezglutenowych ciastek
6 kostek roztopionej gorzkiej czekolady
6 łyżek  masła lub
ćwiartka świeżego ananasa
1 dojrzałe mango
150 gram masła w temp. pokojowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 laska wanilii
2 bezglutenowe budynie
600ml mleka
 
 
WYKONANIE:
 
Od podanej porcji mleka odlewamy szklankę i rozrabiamy w niej budyń. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i wraz z cukrem waniliowym i wanilią, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozrobiony budyń i energicznie szpatułką cały czas mieszamy, gotujemy jeszcze ok 30 sekund. Odstawiamy do CAŁKOWITEGO wystudzenia.
Do blendera wrzucamy ciasteczka i blendujemy na piasek. Dolewamy roztopione masło i roztopioną ale przestudzoną czekoladę i blendujem wszystko ponownie. W blenderze powinniśmy mieć "coś" na kształt mokrego piasku. Piasek przesypujemy do foremki i ją dokładnie wylepiamy. Ilość składników na spód starcza na wylepienie foremki o średnicy 20cm. Formę wstawiamy do lodówki.
Masło przekładamy do garnka i ubijamy razem z cukrem pudrem. Powinniśmy otrzymać puszysty, jasnokremowy krem. Cały czas miksując dodajemy do kremu budyń. Miksujemy do dokładnego połączenia masy.
Krem wykładamy na przygotowany wcześniej spód i ozdabiamy cienko pokrojonym ananasem i mango. Niestety zapomniałam zrobić zdjęcie całej tarcie, więc możecie zobaczyć tylko fragment, który wygląda średnio, ale smakuje wspaniale ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz