czwartek, 18 sierpnia 2016

Bezglutenowe leniwe z parmezanem i sosem pomidorowym

Długi weekend rozleniwił mnie całkowicie. Niby jest to tylko jeden dzień "extra", ale zmienił bardzo wiele. Przede wszystkim postanowiłam w tym tygodniu wyluzować. Nie mam zamiaru wiecznie gdzieś pędzić, jeść w pośpiechu, spać za krótko, gonić za sama nie wiem czym. Zaczęłam oczywiście od kuchni, bo jednak spędzam w niej dosyć dużo czasu. Zrobiłam porządne zakupy i zrobiłam obiad na 4 dni.
W kuchni króluje w tym tygodniu rosół, faszerowane papryki i... wytrawne leniwe. Bardzo szybki i sycący obiad. Można zrobić sos z mięsem mielonym, albo użyć ich jako dodatek do mięsa. Gorąco polecam :)




SKŁADNIKI:
  • 500g tłustego twarogu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 20 gram startego parmezanu
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub ryżu brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki + łyżeczka do zagęszczenia sosu
  • 500g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
WYKONANIE:

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy, aby podczas zagniatania składników, zagotowała się.
  2. Na blacie lub stolnicy wysypujemy mąki i mieszamy je ze sobą. Układamy z nich kopiec z dość dużą dziurą w środku.
  3. Do miski wrzucamy jajko, przyprawy, parmezan, olej oraz twaróg. Rozgniatamy widelcem do połączenia składników.
  4. Twaróg wykładamy na blat wysypany kopczykiem z mąki i zagniatamy ciasto.
  5. Gdy masa będzie jednolita, ciasto dzielimy na 3 kulki i postępujemy tak jak w przypadku kopytek: wałkujemy dłonią tak aby powstał długi wałek i oddzielamy nożem kluseczki.
  6. Podzielone kluski wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia każdej z klusek na wierzch. Wyjmujemy kluski i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia żeby się nie rozwaliły. Są dosyć delikatne, ale po przestygnięciu wszystko jest już w porządku.
  7. Sos pomidorowy: na dnie garnka podsmażamy na łyżce oleju ząbek czosnku. Dodajemy passatę pomidorową, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę soli, pieprz.
  8. Żeby w sosie nie oddzielała się woda, należy go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Wlewamy taką miksturkę, doprowadzamy do wrzenia i sos gotowy.
  9. Kluski polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Smacznego ;)
 

2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie!
    Chyba wkrótce na moim stole pojawią się leniwe ;-)

    Pozdrawiam leniwie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żwawy Leniwiec powinien chyba żywić się tylko leniwymi? ;) ;) :P

      Usuń