W kuchni króluje w tym tygodniu rosół, faszerowane papryki i... wytrawne leniwe. Bardzo szybki i sycący obiad. Można zrobić sos z mięsem mielonym, albo użyć ich jako dodatek do mięsa. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
- 500g tłustego twarogu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 20 gram startego parmezanu
- 3 łyżki mąki jaglanej
- łyżka oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ryżowej lub ryżu brązowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki + łyżeczka do zagęszczenia sosu
- 500g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy, aby podczas zagniatania składników, zagotowała się.
- Na blacie lub stolnicy wysypujemy mąki i mieszamy je ze sobą. Układamy z nich kopiec z dość dużą dziurą w środku.
- Do miski wrzucamy jajko, przyprawy, parmezan, olej oraz twaróg. Rozgniatamy widelcem do połączenia składników.
- Twaróg wykładamy na blat wysypany kopczykiem z mąki i zagniatamy ciasto.
- Gdy masa będzie jednolita, ciasto dzielimy na 3 kulki i postępujemy tak jak w przypadku kopytek: wałkujemy dłonią tak aby powstał długi wałek i oddzielamy nożem kluseczki.
- Podzielone kluski wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia każdej z klusek na wierzch. Wyjmujemy kluski i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia żeby się nie rozwaliły. Są dosyć delikatne, ale po przestygnięciu wszystko jest już w porządku.
- Sos pomidorowy: na dnie garnka podsmażamy na łyżce oleju ząbek czosnku. Dodajemy passatę pomidorową, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę soli, pieprz.
- Żeby w sosie nie oddzielała się woda, należy go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Wlewamy taką miksturkę, doprowadzamy do wrzenia i sos gotowy.
- Kluski polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Smacznego ;)
Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńChyba wkrótce na moim stole pojawią się leniwe ;-)
Pozdrawiam leniwie ;-)
Żwawy Leniwiec powinien chyba żywić się tylko leniwymi? ;) ;) :P
Usuń