poniedziałek, 25 lipca 2016

Zupa z ogórków małosolnych i cukinii


Nie wiem czy wszędzie jest tak duszno, ale w Warszawie ledwo się oddycha... Dobrze jest, gdy ciepło jest, ale nie aż tak.
Jeść trzeba, a jakoś tak niespecjalnie się chce.
Mądra głowa chwilę się zastanowiła i wymyśliła, że zupa będzie akurat. W lodówce znalazłam smutną niedużą cukinię, ogórki małosolne dostałam od Mamy, więc wyszło tak, że praktycznie sama się zrobiła ;)
Jeśli sami wkładacie ogórki małosolne, jest to dobry sposób na wykorzystanie końcówki ogórków i wody.






SKŁADNIKI:
  • 1 nieduża cukinia, a jak ktoś lubi gęściej to można i dużą ;)
  • 5 -6 ogórków małosolnych
  • 1 młoda marchewka
  • 1 szklanka wody z ogórków małosolnych
  • 3 szklanki wody
  • garść natki (niesiekanej!)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść koperku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
WYKONANIE:

  1. Ogórki i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.
  2. Na dnie garnka roztapiamy łyżkę masła, wyciskamy ząbek czosnku i cebulę. Podsmażamy ok 2 minut.
  3. Do podsmażającej się cebuli, dorzucamy startą marchewkę i starte ogórki. Podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Zawartość garnka zalewamy wodą i wodą z ogórków, dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i dokładamy pęczek natki na wierzchu garnka, tak aby nie mieć problemu z wyjęciem jej. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  5. Po zagotowaniu zupy, wyjmujemy natkę. Zaprawiamy zupę śmietaną i dodajemy dość sporo soli i pieprzu. Kolejny raz doprowadzamy zupę do wrzenia.
  6. Gotową zupę posypujemy świeżo posiekanym koperkiem, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz