czwartek, 28 lipca 2016

Bezglutenowe babeczki z jeżynami i malinami


O ucieranych babeczkach myślałam wracając przedwczoraj z pracy do domu. Moim ulubionym smakiem dzieciństwa jest połączenia masła i cukru. Wszelkie możliwe kombinacje wchodzą w grę: kruszonka na drożdżowym, chleb z masłem i cukrem, kruche ciasteczka... Mogę wymieniać w nieskończoność. Niestety wszystko z biegiem lat się zmieniło...
Bezglutenowe nie jest gorsze, o nie! To nie jest ten sam smak, ale coraz lepiej udaje mi się go przybliżyć.
Z racji tego, że zbliża się weekend, może skusicie się na słodką i maślaną w smaku babeczkę, przełamaną kwaskowymi owocami? :)
Jeśli tak, to żeby nie zmarnować białek i mając już rozgrzany piekarnik, zaproponuję Wam: błyskawiczne kokosanki z 1/3 porcji podanej w przepisie.



SKŁADNIKI (na 12 babeczek):

  • 100 gram masła w temp. pokojowej
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
  • 1 cukier waniliowy bg
  • pół łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 120 gram mąki z brązowego ryżu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 garści malin
  • 1 małe opakowanie jeżyn

WYKONANIE:

  1. Masło wraz z cukrami umieszczamy w misce i miksujemy na w miarę puszystą masę.
  2. Zaczynamy dodawać jajka, mleko.
  3. Do jednolitej płynnej masy przesiewamy mąki i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników.
  4. Ciasto przelewamy do papilotek, ok 1 i 1/3 łyżki na papilotkę.
  5. Do wypełnionych papilotek wciskamy maliny i jeżyny.
  6. Blaszkę z babeczkami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut, do suchego patyczka i lekkiego zbrązowienia babeczek.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy babeczki z formy i studzimy na kratce. Smacznego!

3 komentarze: