poniedziałek, 21 marca 2016

Szpinakowa rolada na dwa sposoby.


Wielkanoc zbliża się wielkimi i dość szybkimi krokami. W tym roku bardzo wcześnie i jakoś szczerze mówiąc mnie to zaskoczyło. Robota sama się nie wykona, więc może kilka pomysłów z serii Wielkanocnych przepisów przypadkiem się Wam spodoba. W najbliższych dniach pojawi się przepis na miniserniczki, niecodzienną babkę oraz sałatkę.
Na początek wielkanocna przystawka czyli szpinakowa rolada z chrzanem lub bez. Bo jak Wielkanoc to powinien być chrzan, ale nie każdy lubi dlatego też jest i alternatywa. Generalnie do roladę możecie nadziać suszonymi pomidorami, szynką, ogórkiem... kombinacji jest tyle ile podpowiada Wam wyobraźnia. Przygotowałam za jednym zamachem dwa smaki, żeby się nie rozdrabniać za bardzo :)




SKŁADNIKI:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 duże jajka lub 4 małe
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

FARSZ:

2 opakowanie śmietankowego serka do smarowania (np. Turek)
pół żółtej papryki
garść szczypiorku
garść świeżej bazylii
pieprz kolorowy
100 g wędzonego łososia (lub więcej jeśli robicie całą roladę)
2 łyżeczki chrzanu
sól
pieprz


WYKONANIE:

Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnie i dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi. Gdy będzie rozmrożony odlewamy nadmiar wody, dodajemy olej, sól, dużo pieprzu i czosnek. Podsmażamy 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do wystudzonego szpinaku, dokładnie mieszając z zawartością patelni. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając do połączenia.
Zawartość patelni przekładamy na dużą kwadratową blachę wyłożoną, dobrej jakości, papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, wierzch powinien zacząć się rumienić. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce. Zimny biszkopt przekładamy na folię spożywczą rozłożoną na blacie.
Farsz nr 1.
Serek mieszamy z pieprzem i chrzanem. Smarujemy nim połowę szpinakowego biszkoptu. Na serek wykładamy łososia.
Farsz nr 2.
Serek mieszamy z solą, pieprzem i drobniutko posiekaną bazylią (można jedno z drugim zmiksować w blenderze). Smarujemy szpinakowy biszkopt. Paprykę kroimy w paski i tak pokrojoną układamy wzdłuż brzegu na całej powierzchni. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zwijamy od długiego brzegu do długiego brzegu. Pamiętajcie aby smarując biszkopt serkiem zostawić 3-4 cm marginesu, bo podczas zwijania nadzienie lubi się lekko przesunąć. Na koniec zwiniętą roladę zawijamy tak jak cukierek  w folię spożywczą, na której ją położyliśmy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na przystawkę ;super się prezentuje na talerzu;chętnie skorzystam z przepisu;a zapraszam na ''Roladę szpinakową z kremem brzoskwiniowym'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/02/rolada-szpinakowa-z-kremem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo super brzmi to połączenie brzoskwini i szpinaku ;) Pozdrawiam :)

      Usuń