poniedziałek, 11 stycznia 2016

Łosoś w koperkowym pesto z pieczonymi warzywami

 
Podpieczone paski łososia w koperkowym pesto a do tego pieczone warzywa... Zdjęcie nawet w 1% nie oddaje smaku :)
 
 



SKŁADNIKI:
 
400 gram filetu z łososia bez skóry
mały pęczek koperku
4 duże ziemniaki
1 duża papryka
2 cebule
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
cząber
1 łyżka octu balsamicznego
 
WYKONANIE:
 
Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem. Do blendera wrzucamy koperek, odrobinę oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny, miksujemy. Łososia wrzucamy do blendera ze zrobionym pesto i odstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Solimy i wykładamy do foremki wysmarowanej odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, cebulę obieramy, kroimy w dość sporą kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i podsmażamy minutę. Dorzucamy pozostałe warzywa i dusimy na niedużym ogniu ok 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i pomidory, podgrzewamy do zabulgotania.
Gdy sos będzie gotowy, wyjmujemy nasze ziemniaki z piekarnika, zalewamy sosem i mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wstawiamy do pieca na ok. 25 minut.
Gdy warzywa zaczną mięknąć, wykładamy na ich wierzch łososia, zmiejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy ok 10-13 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz