poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Zupa z pieczonej papryki z soczewicą

Zachęcona smakiem poprzedniej zupy z soczewicą, zrobiłam kolejną. Tym razem jest to zupa bezmięsna, delikatna ale jednocześnie wyrazista w smaku. Pieczona papryka jest znacznie bardziej wyrazista niż jej surowa koleżanka. Dla mnie osobiście ma jeszcze jedną zaletę: brak skóry! Nie cierpię skóry z papryki, mam uraz po kilku niemiłych przygodach w punktach gastronomicznych. Są oczywiście wyjątki od tej reguły, ale można je zliczyć na palcach jednej ręki. Jeśli ktoś ma podobnie, to jest to przepis stworzony dla ludzi z problemami skórnymi ;)
Soczysty kolor zupy sprawia, że jest to znakomita przystawka do rodzinnego obiadu, bo od samego patrzenia chce się jeść.





SKŁADNIKI:

4 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 szklanka żółtej soczewicy
4 marchewki
2 łyżki pikantnego Ajwaru
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 puszka pomidorów bez skóry
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
natka z pietruszki

WYKONANIE:

Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i ułożyć na blaszkę skórą do góry. Wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Czas pieczenia oczywiście zależy od wielkości papryki, ale powinno to być ok 30 minut, skórka powinna być całkowicie czarna. Gdy skórka sczernieje, wyjmujemy paprykę i po chwili obieramy ze skóry. Powinniśmy to robić, gdy jest jeszcze ciepła, bo im szybciej tym lepiej skóra odchodzi.
Przygotowaną paprykę kroimy na drobniejsze kawałki. Marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w cieniutkie plasterki (można to zrobić za pomocą obieraczki) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę. Podsmażamy chwilę i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę i czosnek, solimy całość. Dusimy jeszcze ok. 8 minut i zalewamy pomidorami. Dolewamy Litr wody, gotujemy 5 minut i blendujemy na gładko.
Po zblendowaniu zupy dodajemy szklankę soczewicy i gotujemy tak długo aż zupa zacznie bulgotać. To jest właściwa pora na doprawienie zupy koncentratem pomidorowym, pieprzem, ponownie solą i Ajwarem. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, wyłączamy zupę i odstawiamy na noc. Zupa najlepsza jest na drugi dzień, posypana natką z pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz