sobota, 8 sierpnia 2015

Makaron ryżowy z sosem kurkowym i kurczakiem

Gorąco prawda?
Dla szukających inspiracji na szybki obiad bez stania przy kuchni przedstawiam przepis na obiad, który robi się w sumie sam, więc jest to wygodne rozwiązanie dla zabieganych, zmęczonych lub właśnie na taki upał jak dziś.
Na moim stole w porze obiadowej gościły z kolei lody i własnej roboty shandy. Idealny sposób na przeżycie takiego dnia jak dziś :)




SKŁADNIKI:

400 gram filetu z piersi kurczaka
250 gram kurek
300 ml śmietany 12%
100 ml śmietany 30%
200 gram makaronu ryżowego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, rozmaryn, natka pietruszki
Olej rzepakowy


WYKONANIE:

Kurki płuczemy ciepłą wodą aż będą pozbawione piasku. Kroimy je na połówki.
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w cienkie paski lub małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wyciskamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy kurczaka. Obsmażamy go krótko z każdej ze stron. Zalewamy śmietanką 30% i mieszamy a po chwili dodajemy śmietankę 12% i drugi ząbek czosnku. Mieszamy i pogrzewamy ok. minuty po czym wrzucamy kurki, sól, pieprz i spoooro rozmarynu. Gotujemy ok 3-4 minut do zagotowania i wyłączamy. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy sos.
W garnku gotujemy wodę na makaron z. Gdy woda się zagotuje solimy ją odrobinę. Makaron ryżowy o dowolnym kształcie gotujemy ok 5 min lub tak jak napisano na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu na patelnie, mieszamy i danie jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz