Gorąco prawda?
Dla szukających inspiracji na szybki obiad bez stania przy kuchni przedstawiam przepis na obiad, który robi się w sumie sam, więc jest to wygodne rozwiązanie dla zabieganych, zmęczonych lub właśnie na taki upał jak dziś.
Dla szukających inspiracji na szybki obiad bez stania przy kuchni przedstawiam przepis na obiad, który robi się w sumie sam, więc jest to wygodne rozwiązanie dla zabieganych, zmęczonych lub właśnie na taki upał jak dziś.
Na moim stole w porze obiadowej gościły z kolei lody i własnej roboty shandy. Idealny sposób na przeżycie takiego dnia jak dziś :)
SKŁADNIKI:
400 gram filetu z piersi kurczaka
250 gram kurek
300 ml śmietany 12%
100 ml śmietany 30%
250 gram kurek
300 ml śmietany 12%
100 ml śmietany 30%
200 gram makaronu ryżowego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, rozmaryn, natka pietruszki
Olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, rozmaryn, natka pietruszki
Olej rzepakowy
WYKONANIE:
Kurki płuczemy ciepłą wodą aż będą pozbawione piasku. Kroimy je na połówki.
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w cienkie paski lub małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wyciskamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy kurczaka. Obsmażamy go krótko z każdej ze stron. Zalewamy śmietanką 30% i mieszamy a po chwili dodajemy śmietankę 12% i drugi ząbek czosnku. Mieszamy i pogrzewamy ok. minuty po czym wrzucamy kurki, sól, pieprz i spoooro rozmarynu. Gotujemy ok 3-4 minut do zagotowania i wyłączamy. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy sos.
W garnku gotujemy wodę na makaron z. Gdy woda się zagotuje solimy ją odrobinę. Makaron ryżowy o dowolnym kształcie gotujemy ok 5 min lub tak jak napisano na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu na patelnie, mieszamy i danie jest gotowe.
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w cienkie paski lub małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wyciskamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy kurczaka. Obsmażamy go krótko z każdej ze stron. Zalewamy śmietanką 30% i mieszamy a po chwili dodajemy śmietankę 12% i drugi ząbek czosnku. Mieszamy i pogrzewamy ok. minuty po czym wrzucamy kurki, sól, pieprz i spoooro rozmarynu. Gotujemy ok 3-4 minut do zagotowania i wyłączamy. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy sos.
W garnku gotujemy wodę na makaron z. Gdy woda się zagotuje solimy ją odrobinę. Makaron ryżowy o dowolnym kształcie gotujemy ok 5 min lub tak jak napisano na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu na patelnie, mieszamy i danie jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz