piątek, 25 marca 2016

Bezglutenowe ciasto z batatów


Miała być babka z batatów, ale nie wyszło. Ciasto jest tak delikatne, że niestety nie utrzyma bez mąki formy albo coś zrobiłam źle...
Nie wpływa to na jego smak, bo jest po prostu... przepyszne :)
Dla lekkiej równowagi dodałam do niego twarożkowy krem z wanilią i kwaśnego granata. Myślę, że dla mnie to będzie numer jeden w tym roku, bo w cieście nie ma cukru a jest słodkie :)

Z okazji świąt Wielkanocnych życzę Wam świętego spokoju, dużo odpoczynku i dobrego humoru :) :)

Po świętach zapraszam po przepis na coś... lekkiego ;)




SKŁADNIKI:

ok. 1,2kg batatów (2 dość spore bataty)
5 jajek kl. M
szczypta soli
pół łyżeczki bg proszku do pieczenia
1 duża cytryna
łyżka skórki z pomarańczy
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
kilka kropel aromatu pomarańczowego Celiko
200 gram serka twarożkowego
200 gram mascarpone
1 cukier bg waniliowy (opcjonalnie dla tych co nie lubią kwaśnych kremów)
pół granata
listki melisy do dekoracji

WYKONANIE:

Bataty obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, aż bataty będą się rozpadały pod naciskiem łyżki. Blendujemy na gładką masę z łyżką masła i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy bataty będą już zimne dodajemy do nich 5 żółtek, sok z całej cytryny, skórkę z pomarańczy, aromat i mieszamy do połączenia składników. Oddzielone wcześniej białka ubijamy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy ubite białka do masy batatowej, delikatnie mieszając.
Ciasto jest BARDZO delikatne. Aby zrobić dwa blaty trzeba je osobno upiec, dzielimy więc masę na dwie części. Dość dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy jedną część masy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Po upływie tego czasu ponownie wykładamy tortownicę i wylewamy drugą część ciasta, pieczemy tyle samo czasu. Upieczone blaty ciasta odstawiamy do wystygnięcia.
Krem jest błyskawiczny w wykonaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą twarożek, mascarpone i cukier waniliowy. Smarujemy nim jeden blat ciasta i nakrywamy drugim. Dekorujemy kremem, melisą i granatem lub w inny sposób.

1 komentarz: