Strony

czwartek, 7 stycznia 2016

Bezglutenowy jabłecznik

Lekko ciepły jabłecznik i kubek dobrej herbaty potrafią umilić najgorszy dzień.



SKŁADNIKI:

1 szklanka maki ryżowej
1,5 szklanki maki jaglanej
Pol szklanki maki amarantusowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1,5 łyżeczki bg proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany 18%
3 jajka

Farsz:

2kg jabłek
3 łyżki cynamonun
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka mąki ryżowej

WYKONANIE:

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kawałki jabłek powinny być dość duże. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Dusimy ok 5 minut. Wyłączamy palnik i dodajemy siemię i mąkę, mieszamy i odstawiamy.
Suche składniki mieszamy w misce.  Dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitego w dotyku ciasta. Będzie dość lepkie i takie ma być, jest to zasługa siemienia lnianego. Foremkę nacieramy masłem i dokładnie wylepiamy ciastem, nakłuwidelcem na całej powierzchni.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, ma być dobrze rozgrzany. Podpiekamy 10 minut. Po upływie tego czasu wykładamy masę jabłkową i kratkę z pociętego w paski ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok godziny. Ciasto najlepiej smakuje lekko ciepłe i oprószone cukrem pudrem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz