Strony

wtorek, 13 października 2015

Orientalny rosół

 
Jeśli szukacie czegoś na rozgrzewkę, albo znudził Wam się niedzielny rosół Mamy, to miłą odmianą będzie zjedzenie orientalnej wersji najpopularniejszej polskiej zupy. Wzbogacony warzywami i pikantnymi przyprawami może pobudzić trawienie przed drugim daniem, a po wrzuceniu makaronu, stanowi sam w sobie syty posiłek.
 


SKŁADNIKI:
 
ok. 800 gram mięsa z kurczaka (u mnie skrzydełka)
ok. 1000 ml wody
4 marchewki
1 duży por
garść grzybów mun
1/4 kopru włoskiego
1 biała papryka
2 garści kiełków fasoli mung
garść kolendry
garść szczypiorku
2 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
5-6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
łyżeczka zielonej pasty curry
2 cm imbiru
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
makaron z brązowego ryżu
 
 
WYKONANIE:
 
Mięso moczymy w wodzie przez ok godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Do pustego garnka wkładamy wymoczone mięso, zieloną część pora, marchewki pokrojone w plasterki, 1 ząbek czosnku w całości, przypalone palnikiem cebuli. Zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy sól, starty imbir, 2 pokrojone drobno ząbki czosnku, pastę curry oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy pora i mięso, a pozostałe warzywa kroimy i wraz z grzybami i kiełkami wrzucamy do wywaru. Doprawiamy sosem rybnym i sojowym do smaku i wrzucamy drobno pokrojonego pora, na moje oko 10cm białej części powinno starczyć. Gotujemy jeszcze ok 30 minut.
Mięso z rosołu obieram zazwyczaj ze skóry i wrzucam bezpośrednio do talerzy wraz z makaronem, posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz